כרטיסיית רגשות וצרכים
כרטיסיית הרגשות והצרכים של העמותה מיוחדת במינה, כיוון שהיא נוצרה על־ידי שקלול של רשימות צרכים ורגשות רבות של מגוון מורי תקשורת־מקרבת, ותוך דיונים מעמיקים (שעדיין נמשכים) בין חברי וידידי העמותה על כל רגש וצורך. במובן זה, זו גם כרטיסיה ״חיה״ אשר מתעדכנת ומשתדרגת כל העת, וגם זו כרטיסיה ״של כולם״, כי היא שואבת ממגוון רשימות וכל אחד ואחת יכולים ומוזמנות להציע בה שיפורים.
בתהליך השקלול לקחנו 10 רשימות שונות של צרכים ורגשות, חלקן של מורים בחו״ל (כולל מרשל רוזנברג עצמו) וחלקן של מורים ומורות בכירים בארץ, ספרנו באופן ממוחשב כמה פעמים מופיע כל צורך בכל הרשימות (זה היה מורכב כי אותם צרכים הופיעו בכתיב שונה או במילים טיפטיפה שונות), והכנסנו לרשימה הסופית רק צרכים שחזרו על עצמם יותר מפעמיים. המטרה בכך היא שהרשימה תהיה ״ממצה ומוציאה״ כלומר תכלול כמה שיותר איכויות, עם כמה שפחות חזרות מיותרות, כמה שפחות מילים שאינן באמת מילות צורך/רגש, כמה שפחות אידיוסינקרטיות (הרי צרכים הם אוניברסליים!) וכמה שפחות ניואנסים מוגזמים, כך שכל אחד ואחת יוכלו למצוא בה את החוויה הרגשית האותנטית שלהם בקלות ובבהירות מרביות.
כדי להפוך את הרשימה לקלה עוד יותר להתמצאות, ולמסורבלת פחות, איחדנו תחת מילת־צורך אחת את כל ה״צרכים המעגליים״ שהופיעו ברשימות השונות. צורך מעגלי הוא אנרגיית־חיים שיכולה לזרום בשלושה כיוונים: ממני אל הזולת, מהזולת אליי וממני אל עצמי. לפיכך במקום שיהיו שלושה צרכים נפרדים: להבין, להיות מובן, הבנה־עצמית – כתבנו ״הבנה*״ וכנ״ל לגבי כל הצרכים המעגליים (יש לא מעט כאלה. ולא, לא כל הצרכים הם מעגליים). בראש הרשימה ציינו שהכוכבית משמעה ״צורך מעגלי״. קיבלנו מכמה אנשים משוב שההבחנה הזו מאוד משמעותית להם.
בשלב הבא הוכנסו לרשימה צרכים שקיבלנו בקשות חוזרות ונשנות להכניסם, כמו ״מציאות משותפת״. בהמשך עברנו לשדרוג מסיבי של רשימת הרגשות. עמרי אורן, שחוקר וכותב ספר על רגשות כמעין הרחבה לפרויקט ״אטלס הלב״ של ברנה בראון, יחד עם ערן טייכר יו״ר העמותה וחברי־עמותה נוספים עברו יחד רגש־רגש, ובחנו מגוון של קריטריונים להכנסת או החסרת רגשות ברשימה:
-
האם המילה היא אכן רגש ולא איכות אחרת (צורך, מחשבה, שיפוט, תחושה, מצב מנטלי או עצבי, תכונה או אופן התנהגות)
-
האם הרגש הוא נעים או לא (למשל געגוע)
-
לאיזה תת־קטגוריה הוא שייך
-
האם הרגש מנוסח בשלילה (חוסר־סבלנות) או בלועזית (פאניקה) והאם ניתן לנסחו בחיוב ובעברית
-
האם המילה דומה מדי למילים שכבר קיימות או שהיא מוסיפה גוון רגשי מובחן
-
מה לגבי מילים שהן גם רגש וגם צורך (ביטחון)
-
האם המילה כללית מדי (כמו ״נסערוּת״ או ״מופעלוּת״) או סלנגית מדי (כמו ״סבבה״)
-
כיצד להעמיד את הרגשות על הדף מבחינה גרפית כך שיהיה לתת־הקטגוריות סדר והיגיון פנימי